Bevezetés a Google Sheets makrózásába

Mi az a Google Apps Script?

Egyre elterjedtebb a Microsoft Excel helyett vagy mellett a Google táblázatkezelőjét a Google Sheets-et (magyarul a Google Táblázatok-at) használni. Nem csak mert ingyenes és a felhőben van, de egyéb Google szolgáltatásokkal is könnyen össze tudod kötni. Ez pedig hatalmas előny akár egy startupnak, akár egy egyéni vállalkozónak, de az online marketingeseknek határozottan.

És ha már táblázatkezelő és automatizálás, akkor foglalkoznunk kell a Google Sheets makrózásával is.

Lényeges különbség a Microsoft Excel-hez képest, hogy itt nem VBA (Visual Basic for Applications) nyelvben programozunk, hanem egy úgynevezett Google Apps Script-ben.

A Google Apps Script egy JavaScript alapú felhőbeli szkriptnyelv, amely egyszerű lehetőséget kínál feladatok automatizálására a Google termékeiben, harmadik feles szolgáltatásaiban, valamint webalkalmazásokat is készíthetünk vele.

Azaz lényegében, ha elsajátítjuk ezt a Google Apps Script nyelvet, akkor kitárul előttünk a világ, és nem csak a Google Sheets-ben, de szinte minden más Google termékben is írhatunk programokat, makrókat.

Első makrónk Google Sheets-ben

Kezdésnek nyissunk egy új Google Sheets táblázatot. Akár a Google Drive-unkon keresztül, akár ide kattintva. Javaslom, hogy alapból Chrome böngészőt használjunk.

Majd a fenti menüsorban kattintsunk a „Tools”-ra (Eszközök), azon belül pedig a „Script editor”-ra (Szkriptszerkesztő).

Ekkor egy új lap nyílik meg a böngészőnkben, ahol már látni is fogjuk az első makrónk keretét.

Nincs más dolgunk, mint, hogy megírjuk első programunkat Google Apps Script-ben, hogy makrózni tudjuk a Google táblázatunkat.

Kezdésnek pedig a feladatunk, hogy egy párbeszédablakba kiírassuk, hogy „Hello, word”. Ehhez a következő lesz a kódunk:

function myFunction() {
  SpreadsheetApp.getUi().alert('Hello, world');
}

Ha ezzel megvagyunk, azaz bemásoltuk azt az egy új sort a scriptünkbe, akkor metsünk rá a kis floppy ikonra kattintva a menüben, menjünk vissza a Google Sheets táblázatunk lapra a böngészőben, és frissítsük az oldalt. Ne lepődjünk majd meg, ekkor a böngésző automatikusan bezárja a script lapot.

A táblázatunk menüjében újra kattintsunk a „Tools” (Eszközök) menüpontra, azon belül a „Macros” (Makrók), majd az „Import” (Importálás).

Ekkor feljön egy popup, ahol látjuk az importálható makrókinkat. Itt jelenleg csak egy opció szerpel, a „myFunction” nevű makrónk, amit az imént hoztunk létre és mentettünk el. Kattintsunk az „Add Function” feliratra, hogy beimportáljuk a Google Sheets-ünkbe.

Ha hozzáadtuk, akkor bezárhatjuk ezt a popup ablakot. Ezután menjünk ismét a menüben a „Tools” menüpontra, azonbelül a „Macros”-ra. Ezen az almenün belül, most az „Import” gombnak inaktívnak kell lennie, alatta pedig megjelenik a „myFunction” makrónk. Kattinsunk rá!

Gratulálok, ezzel le is futattad az első makródat Google Sheets-ben.

A teljes folyamat, ha elakadtál volna:

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, akkor értékeld a cikket, vagy írj egy kommentet bátran. Ha pedig nem szeretnél lemaradni a további Google Apps Script-es témákról a blogon, akkor iratkozz fel a hírlevélre!

Mennyire találtad hasznosnak ezt cikket?
[Összes szavazat: 6 Átlag értékelés: 5]