2. Lecke – Makró rögzítése, parancs gomb

2. lecke fejléc

I. Makró rögzítő használata

Az Excel zsenialitása, hogy létezik egy gomb, ami akár meg is írhatja helyettünk a kívánt makrót, és nem kell hozzá semmilyen programozói tudás. Ez a Makró rögzítő gomb.

Képzeljünk el egy videókamerát. Bekapcsoljuk, elkezdünk Excelben dolgozni: új sort szúrunk be, beírunk egy függvényt az egyik cellába, kiszínezünk egy másik cellát, stb.. Ha végeztünk leállítjuk a kamerát, és megkapjuk a tevékenységünk kódokkal leírt változatát. Ha ezt a kódot bármikor lefuttatjuk, akkor ugyanaz fog történni, amit a felvétel alatt mi magunk csináltunk.

Egyszerű, statikus feladatokat lehet ezzel elvégeztetni, aminek a végkimenetele minden esetben ugyanaz lesz. Továbbá egy kis hozzáértéssel rengeteget lehet tanulni az így legenerált kódokból.

Lássunk egy példát!

1. Nyissunk egy új munkafüzetet, és vegyük fel kezdőértéknek a következőket:
A1 cella értéke legyen: 20
B1 cella értéke legyen 40
C1 cella értéke legyen 60

2. Menjünk a Fejlesztőeszközök menüsorra, majd kattintsunk a Makró rögzítése gombra. (Ahogy az előző leckében tanultuk a „Fejlesztőeszközök” menüpont csak a Fájl -> Beállítások -> Menüszalag testreszabása -> Fejlesztőeszközök kipipálása után jelenik meg a menüsorban. Pótoljuk, ha még nem tettük volna meg.)

Excel Makró rögzítése a Fejlesztőeszközök menüsoron

3. Ekkor felugrik egy panel, ahol beállíthatjuk többek között a leendő makrónk nevét. Amint leokézzuk máris elkezdi rögzíteni a tevékenységünket.

Makró rögzítése panel

Viszont ügyeljünk rá, hogy miután elkezdjük rögzíteni a makrónkat, csak utána kattintsunk a D1 cellába, ne az legyen kijelölve már rögzítés előtt is. Abban fogunk először dolgozni a rögzítés folyamán, így ha már rögzítés indításakor is abban a cellában vagyunk, akkor később, amikor lefuttatja az Excel a makrónkat, akkor mindig az éppen aktuálisan kijelölt cellából fogja végrehajtani a műveletet.

Tehát először kattintsunk például az A1 cellára, majd a fenti módon indítsuk el a makrórögzítést!

4. A következő feladatok hajtsuk végre, amíg a rögzítés folyik:
Most kattintsunk csak a D1 cellába.

D1 cella legyen: „=SZUM(A1:C1)”
A2 cella legyen: „=A1/D1”
B2 cella legyen: „=B1/D1”
C2 cella legyen: „=C1/D1”

A2-t, B2-t, C2-t formázzuk százalék értékké 1 tizedesjeggyel, és állítsuk be háttérszínét sárgának.

5. Ha ez megvan, kattintsunk a Makró rögzítése helyén lévő Rögzítés leállítása gombra.

Makró rögzítés leállítása

Gyakorlatilag, most a 4. pontban leírt tevékenységünket automatikusan leprogramozta az Excel. Kattintsunk az előző leckéből ismert Visual Basic ikonra a menüsorunkon, hogy előhívjuk azt az ablakot, ahol a kódunk van. ( Ha elsőre nem látunk semmit, akkor menjünk bal oldalt a Modules-ra, majd a Module1-et nyissuk meg.)

Makró rögzítő - Visual Basic

Láthatjuk, hogy kaptunk egy kész kódot, ami elsőre bonyolultnak tűnik. Érdemes tudni, hogy minden, amit Makró rögzítésével készítünk, az jóval bonyolultabb kódot fog generálni, mint amikor ezt magunk programozzuk le. Szóval nem kell most még megijedni! 🙂

6. Na de teszteljük le, mit is csináltunk!
Töröljük az első két sort, hogy ismét üres legyen a munkafüzetünk.
Vigyünk fel új értékeket az A1, B1, C1 cellákba.
Menjünk a Makrók ikonra, majd az Indítás gombbal futtassuk le a makrónkat.

Makró indítása

Ha mindent jól csináltunk, akkor az új számainkkal is végrehajtja azt, amit szerettünk volna. (Megértést segítő videó a Gyakorlati feladat résznél, a lecke végén.)

II. Gomb létrehozása

Ha nem akarjuk mindig a Makrók ikonból indítani a makróinkat (programjainkat), akkor készíthetünk egy vagy akár több saját gombot is a munkafüzetünkre. Ezzel egyszerűbbé tudjuk tenni a programunk kezelését.

A Fejlesztőeszközök menüsoron válasszuk a Beszúrás gombot, azon belül a legelső ikont, a Gombot.

Gomb beszúrása Excel makró

Kattintsunk valahova a táblázatunkban, ekkor felugrik egy Makró-hozzárendelés panel. Válasszuk ki rajta a makrónkat, majd OK. Ezzel a művelettel hozzárendeltük a gombunkhoz a korábban, rögzítővel elkészített makrónkat.

Makró hozzárendelése gombhoz

Ilyen módon bármilyen programunkat hozzá tudjuk majd rendelni saját gombjainkhoz.

Gyakorlati feladat

– A fenti példa folytatásaként rögzítsünk egy új makrót, amiben az első két sor adatait töröljük. (A1-D2-ig töröljük a cellákat)
– Ezt a makrót rendeljük hozzá egy második gombhoz.
– Az eredmény, hogy egyik gombbal törlünk, másik gombbal az A1, B2, C1 cellák arányát számoljuk ki.

Ha bárhol megakadtál volna, itt teljes mai anyag videón:

Összefoglalás

– Megnéztük, hogyan tudunk rögzíteni makrókat
– Megtanultunk gombokat létrehozni
– Rögzített makrónkat hozzárendeltük egy parancsgombhoz

Mennyire találtad hasznosnak ezt cikket?
[Összes szavazat: 19 Átlag értékelés: 4.9]