1. Lecke – Fejlesztőeszközök beállítása, MsgBox parancs

1. lecke fejléc

I. Fejlesztőeszközök menüsor megjelenítése Excelben

1. Nyissunk meg egy új Excel munkafüzetet!

2. Menjünk a Fájl menüpontra, majd a Beállításokra.

Excel fájl menüpont

3. Az előugró ablakon válasszuk a Menüszalag testreszabását, majd jobb oldalon pipáljuk ki a Fejlesztőeszközök opciót, majd OK.

Fejlesztőeszközök menüsor megjelenítése

4. Ennek hatására megjelent a menüsorunkban egy új pont, a Fejlesztőeszközök.

Excel Fejlesztőeszközök menüsor

Ha eddig még nem találkoztál ezzel a menüponttal, akkor valószínű, hogy teljesen új ikonok szerepelhetnek számodra. Nem fogjuk az összeset használni, nem is akarlak terhelni azzal, hogy melyik mit tud. Szépen, fokozatosan fogjuk megtanulni azokat, amelyek éppen kellenek számunkra.

Lépjünk is tovább és írjuk meg az első makrónkat!

II. MsgBox parancs használata

1. Első körben csak az első kettő ikont fogjuk használni az új menüsorunkról. Ez a Visual Basic és a Makrók nevű ikonok.

Visual Basic
Visual Basic ikon - Fejlesztőeszközök menüsoron

Erre a gombra kattintva felugrik az a panel, ahol majd programozhatunk, ahol a makróinkat írhatjuk. Jelenleg még csak egy nagy fehérséget/szürkeséget látunk, de hamarosan beleírjuk első kódunkat.

Visual Basic felület - Excel

Első ránézésre ijesztőnek tűnhet, ezért gyorsan zárjuk is be az ablakot. 🙂

– Plusz infó –

A Visual Basic (VB) a Microsoft által kifejlesztett objektumorientált, eseményvezérelt, strukturált szerkezetű programozási nyelv, a hozzá tartozó integrált fejlesztői környezettel.

Visual Basic for Applications (VBA) – A Visual Basic nyelvi alakzataival nagyban megegyező nyelv, amely csak egyes Microsoft-alkalmazásokon belül – ilyen a Microsoft Office csomag –, valamint néhány más alkalmazáson (pl. AutoCAD) belül futtatható programok írására szolgál, értelemszerűen nagyban igazodva az adott gazdaalkalmazás céljához és lehetőségeihez.

Forrás: Wikipédia

2. Visszatérve az üres táblázatunkba, kattintsunk a második ikonra a menüsoron:

Makrók
Excel Makrók ikon

Ekkor felugrik egy új ablak. Itt tudjuk majd nyomonkövetni, milyen makróink vannak az adott dokumentumban, és innen is tudjuk őket futtatni, szerkeszteni, törölni.

Excel Makró ablak

3. Hozzuk is létre első makrónkat. A Makrónévhez írjunk be egy tetszőleges nevet, pl.: „elso_makrom”, majd kattintsunk a Létrehozás gombra.

4. Ekkor ismét feljön a korábban már látott panel, amit a Visual Basic gombra kattintva hoztunk elő, azonban most már van benne két sor:

Sub elso_makrom()

End Sub

Excel VBA Sub keret

Valamint a szemfülesek észrevehették még azt is, hogy a bal oldali sávban létrejött egy „Modules” nevű mappa, ami tartalmaz egy „Module1” nevű “valamit”. Ez a modul tartalmazza a makrónk kódját, aminek a keretét automatikusan megadta az Excel.
Tipp: hogyha később egy mentett munkát akarunk folytatni, megnyitjuk a Visual Basic felületet, viszont első blikkre nem látjuk a korábban megírt kódunkat, akkor kattintsuk kétszer a „Module1”-re, és meg fogja nyitni nekünk a kódunkat.

5. Minden program, amit írunk a Sub – End Sub kerettel fog működni. Ez a nyitó és záró rész, ami közé írjuk majd az adott hatáskörű programunkat.

Írjuk be, hogy MsgBox „Ez az első makróm!”

Az MsgBox és mögötte idézőjelben valamilyen szöveg, azt eredményezi, hogy felugrik majd egy párbeszédablak (dialogbox), amiben a megjeleníteni kívánt szövegünk szerepel és egy OK gomb. Ha leokézzuk, akkor pedig a felugró ablak eltűnik. Nézzük is meg!

Tehát jelenleg ez a kódod:

Sub elso_makrom()
   MsgBox "Ez az első makróm!"
End Sub

6. Mentés nélkül lépjünk ki a kódot tartalmazó ablakból.

7. Ismét kattintsunk a Makrók ikonra.

8. Jelöljük ki a makrónkat (elso_makrom), majd kattintsunk a Indítás gombra!

Makró indítása Excel VBA

Ha jól csináltuk, akkor felugrott a következő üzenet:

Excel VBA MsgBox ablak

Gratulálok ezzel létrehoztad első makródat!

Mire fog kelleni az MsgBox?
Az MsgBox főként a bonyolultabb programoknál lesz jó, amikor tesztelsz, vagy éppen hibát keresel. Segítségével például ki tudod majd íratni azokat az értékeket, amiket nem tudsz fejben tartani, mert a háttérben számolódik ki.

Mentés
Itt érdemes megjegyezni, hogy ha egy makrós Excel munkafüzetet szeretnél elmenteni, akkor .xlsm, azaz a Makróbarát Excel munkafüzet formátumot kell választanod. Ha pedig megnyitsz egy makróbarát fájlt, akkor néha engedélyezned kell a makrókat, mielőtt futtatni tudod azokat. Erre megnyitáskor figyelmeztet is az Excel, ha éppenséggel nincs engedélyezve.

Gyakorlati feladat

– Hívd elő a fejlesztői menüsort
– Hozz létre egy új makrót
– A Sub keretbe írj egymás alá három MsgBox-os üzenetet!
– MsgBox „Ez az első üzenet”
– MsgBox „Ez a második üzenet”
– MsgBox „Ez a harmadik üzenet”
– Nézd meg mi történik ha futtatod!

Segítségnek itt van videón a feladat megoldása:

 

Összefoglalás

– Beállítottuk a fejlesztői menüsort
– Megnéztük, hogyan tudunk makrót létrehozni
– Megismertük az MsgBox parancsot
– Megírtuk első makrónkat

Kiegészítő tartalom

MsgBox funkció használata Excel VBA-ban – ingyenes

Az 1. leckéhez tartozó kiegészítő cikkben MsgBox párbeszédablakának formázásait nézzük meg. Hogyan lehetnek más gombok rajta, hogyan lehet több sorban írni, hogyan lehet bizonyos ikonokat beletenni az ablakba.

A következő leckében megismerkedünk a makró rögzítése funkcióval, valamint létrehozunk egy saját gombot, amivel le tudjuk majd futtatni az Excel makróinkat.

Mennyire találtad hasznosnak ezt cikket?
[Összes szavazat: 29 Átlag értékelés: 4.6]