Minden, amit az Excel FKERES függvényről tudnod kell

Mindent az FKERES függvényről

Az Excel FKERES függvény lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és könnyedén keressenek és visszakapjanak egy adatokat nagy táblázatokból. Ez a funkció különösen hasznos, amikor nagy adattáblával dolgozol, így segítségével időt és erőfeszítést takaríthatsz meg, amikor specifikus információt keresel.

Az FKERES funkció használatának egyik legfontosabb előnye az, hogy adatokat kereshetsz több oszlopon keresztül. Ez különösen hasznos, ha nagyméretű táblázatokkal dolgozol, amelyek sok oszlopot tartalmaznak. Az FKERES függvény lehetővé teszi, hogy specifikus információt keress anélkül, hogy manuálisan kellene átnézned minden egyes oszlopot.

Egy másik előnye az FKERES használatának, hogy visszaadja a különböző típusú adatokat, beleértve a szövegeket, számokat és dátumokat. Ez teszi egy sokoldalú eszközzé széles körű alkalmazásokhoz, például pénzügyi elemzéstől az adatkezelésig.

Az Excel FKERES funkció használatához egyszerűen válaszd ki azt a cellát, ahol az adatot vissza szeretnéd kapni, és írd be a képletet:

=FKERES(lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup])

A lookup_value az az érték, amit keresel, a table_array a cellák tartománya, ami az adatot tartalmazza amit keres, a col_index_num az oszlop száma a table_array-ben ami az adatot tartalmazza amit vissza szeretne kapni, és a range_lookup egy opcionális paraméter, ami meghatározza, hogy a funkció pontos vagy hozzávetőleges találatot adjon-e vissza. Értéke IGAZ vagy HAMIS. Általában mivel pontos egyezést akarunk, így be kell írnunk a „HAMIS” értéket.

Ami viszont egy nagy hátránya az FKERES függvénynek, hogy a lookup_value, azaz a keresési érték csak az első oszlopban lehet! Ha nem az első oszlop adatára akarsz keresni, akkor az INDEX plusz a HOL.VAN függvénykombináció kell neked. Erről itt tudsz oldasni.

Az Excel FKERES funkciójának használatakor fontos megjegyezni, hogy az adatokat logikus és állandó módon rendezd, mivel a funkció csak az első találatot adja vissza. Ennek segítségével könnyebben keresheted és visszakaphatod a szükséges információt, valamint elkerülheted a hibákat és az inkonsisztenciákat az adatokban.

Példa FKERES függvényre

Hozd létre két munkalapot az Excelben, és a másodikra vidd fel az alábbi adatokat:

A feladat, hogy az első munkalap A1 cellájába írd, ki melyik város tartozik Ferenchez.

Kis segítség: a keresési érték „Ferenc” lesz, az oszlop amiből az értéket akarjuk visszadani pedig a „C” oszlop, azaz a 3. oszlop.

Íme a képlet:

=FKERES("Ferenc";Munka2!A1:D10;3;HAMIS)

Az eredmény jelen példában „Budapest” lesz.

Összefoglalva tehát, az Excel FKERES funkciója egy erős és sokoldalú függvény, amely segíthet a felhasználóknak gyorsan és könnyen keresni és visszakapni adatokat nagy táblázatokból. Legyen szó pénzügyi adatokról, ügyfélinformációkról vagy bármilyen más típusú adatról, a FKERES segíthet gyorsan és könnyen megtalálni a szükséges információt. Viszont korlátjai is vannak, csak az első oszlopban lehet a keresési érték. Ha az nem jó neked akkor pedig az INDEX és a HOL.VAN függvények lesznek a barátaid, amiről itt tudsz olvasni.

Mennyire találtad hasznosnak ezt cikket?
[Összes szavazat: 1 Átlag értékelés: 5]